Dřín jarní

Latinský název Cornus mas
Český název dřín jarní
Čeleď latinsky Cornaceae
Čeleď česky dřínovité

Dřín obecný roste nejčastěji slunných křovinatých stráních, zvláště v teplých oblastech. Je to náš původní divoký ovocný keř oblíbený pro své ovoce – dřínky, což jsou červené peckovice, které se sbírají koncem srpna. Mají sladkokyselou, trochu svíravě natrpklou chuť. Obsahují cca 9 % cukrů, 2 – 3 % volných kyselin, hlavně kyseliny jablečné. Konzumují se čerstvé, zavařené, hodí se také na přípravu džemů a likérů.

Je to dřevina střední či spíše jižní Evropy, jejíž severní hranice byla lokalizována do linie severní Belgie. Pěstuje se také v jižním Švédsku a po staletí v Anglii.

Dřín je vysoký, rozložitě větvený keř nebo malý stromek, 5 – 8m vysoký. U nás roste přirozeně od nížin do pahorkatin, zvláště na vápenci.

Na konci zimy nádherně žlutě kvete, proto je i významnou rostlinou pro včely. Dřevo se používalo k výrobě ozubí mlýnských soustrojí, borka s obsahem 7 – 16 % tříslovin se používala k vydělávání kůží.